Rämmin eilen puutarhamajaani juomaan kahvia ja lukemaan Luonto-lehden helmikuun numeroa. Siinä on juttu eläinten uudelleennimeämisestä. En jaksa selittää nimeämisperusteluja (vääriä käännöksiä, harhaanjohtavia lajimäärityksiä jne), kannattaa lukea koko juttu, joten suoraan asiaan. Käyn tässä läpi vain joitakin eläimiä: (ensin vanha nimi, sitten uusi nimiesitys)
 


Valkohäntäpeura = Valkohäntäkauris
Kuusipeura = Täpläkauris
Saksanhirvi = Isokauris
Leveähuulisarvikuono = Isosarvikuono
Suippohuulisarvikuono = Pensassarvikuono
Sumatransarvikuono = Pikkusarvikuono
Jaavansarvikuono = Malaijansarvikuono
Prinssi Alfredin hirvi = Panainkauris
Afrikanmerikarhu = Afrikanturkkihylje
Merileijona = Leijonahylje
Merinorsu = Norsuhylje
Kafferipuhveli = Afrikanpuhveli
Maasusi = Termiittihyeena
Hyppyjänis = Savannihyppijä


"Monet vanhat nimet ovat pitkiä, harhaanjohtavia tai sisältävät ihmisten nimiä." kirjoittaa Juha Valste. -Jännityksellä odotan, miten mahdollisesti muu suomalainen eläimistö saa uusia nimiä.

 

http://img.thoughts.com/5epl1yi00n1y2js.jpgTietenkään vanhoja suomenkielen alkuperäisnimiä, jotka ovat itsenäisiä ja erossa käännöksistä, kuten ahma, kärppä, lumikko, kyy, vaskitsa jne. ei mielestäni ole mitään tarvetta muuttaa, koska eivät johda mitenkään nimellään harhaan. Nuo nimet ovat omia "taideteoksiaan", ja tarkoittavat vain tiettyä lajia, eikä sekaantumisen vaaraa ole.
Olen itse houkkamaisesti, (sori) jo nimennyt horoskoopissani vesiliskon vesisalamanteriksi,(koska ei ole lisko, vaan sammakkoeläin) ja tammihiiren tammiunikeoksi, (koska ei ole hiiri, vaan talviunta nukkuva unikekojen heimon ainut edustaja Suomessa). Rääpystelin asiasta jo aiemmin otsikolla "Suomalainen yöhoroskooppi".
Ymmärrettävää on, että joskus nimien muuttaminen ärsyttää. Minua ärsyttää kuitenkin enemmän se, jos pitäydytään väärissä termeissä pelkästään siksi, ettei osata ajatella asioita uusiksi.
Miten moni luuleekaan ymmärtävänsä jotakin eläimestä pelkän nimen perusteella? Esim. tämä vesilisko: ei ole siis maalla lisääntyvä LISKO, vaan vedessä kuteva sammakkoeläin. Ajatukset menevät väärään suuntaan väärän nimen vuoksi.