......

1343814695_img-6b6245a013fe4fc7bfc9ed61c

Jännittävää, ja aika hassua kun on löytynyt sukulaisia ihan tämän pikkublogitekstin avulla.

Päivitän tätä juttua nyt hieman. (Blogin etusivulle tästä: click.)

Kirjahyllyssäni on kolme sukukirjaa......... Huomasin aika tylsän tosiasian - mitä tärkeämpi ihminen yhteiskunnan hierarkiassa, sitä enemmän on kirjoitettua tietoa. Maatilan emännistä ja torppari-isännistä on vain kuolinsyy (polttotauti, pistos, vanhuus tai lavantauti jne.). Joskus on rippikoulunkäynti mainittuna tai kuka pappi on kenetkin vihkinyt. Mielenkiintoisia ovat entisaikojen ammatit. Ja erikoisia nimiäkin löytyy.

 

Osa suvusta jäänee ikuiseksi mysteeriksi, sillä jotkut paikkakunnan kirkonkirjat ovat Päijänteen pohjassa. Olivat aikoinaan kuljettaneet kirkonkirjoja veneellä järven yli ja myrskyssä vene oli kaatunut. Sinne lienee mennyt siis yksi sukuhaara.

.... joitakin yksityiskohtia äidin suvusta....:

*Maria Fredrika Mikontyttaren (Simola) puolison Matti Matinpojan  vanhempien vihkitoimitus oli maksanut 36 hopeakopeekkaa.

*...mummoni ja pappani ovatkin toisilleen kaukaista sukua; molempien esiäiti on Catharina de la Motte...

*Anna Kristiina Markuntytär Moksin puoliso Alexander oli hirttäytynyt 44 vuotiaana. Aika traagista.

*Anna Liisa Juhontytär Ottelin (Nordström) s. 1753 on ollut rusthollin emäntä Jämsän Alhojärvellä. Pitänee ottaa selvää siitä, mikä on rustholli, en näet tiedä. Olen ollut kiinnostuneempi eläinkunnan historiasta.

*Jaaha, Annan isä Juho Yrjönpoika onkin ollut oikein rusthollari, varanimismies ja siltavouti. Varmaankin tosi tärkeä ja kiireinen mies. Ja on kuollut polttotautiin 1790.

*Juhon isäkin, Yrjö Simonpoika Ottelin (s. noin 1697), on ollut rusthollari ja äidin isäkin Eerikki Matinpoika Kautto on ollut kruununnimismies. Onkohan virat periytyneet suvussa? Varmaankin niistä olisi ollut aika järkyttävää tietää, että sukuun tulee myöhemmin pontikankeittäjiä ja torppareita. (Ainakin minun muiden sukuhaarojen kautta.) (- Vaikkakin boheemi ja eläväinen lähisukuni historiikki olisi kaikin tavoin värikkäämpää luettavaa...)

*Aina paranee, Yrjönkin isä on ollut rusthollari; Simo Jaakonpoika Ottelin.

*Mutta Juho Yrjönpojan äiti on oikein aatelisneito; Anna Maria Danielintytär Schavon. (s. noin 1735) Aatelisneidolla ei ole ollut sen kummempaa arvonimeä ja ammattia, kuin tulla mainituksi jalosukuisena.

1344635329_img-604b6d0a52074f8c5ffc404b6

*Anna Marian äiti on Saksasta lähtöisin olevasta suvusta, nimeltään Anna Margareta Wolterintytär von der Pahlen. Oletettavasti nettigooglaus-selvitykseni mukaan Saksan Westfalenista.

 

Catherina%2024%20jan%20ok-normal.jpg

Maalaukseni Catharina de la Mottesta

*Anna Margaretan äiti on Catharina de la Motte, ja siitä suvusta löytyykin googlaamalla. - Aatelisilla on siihen aikaan mennyt hienosti. Kuningas Kustaa Vaasan kolmas poika Kaarle-herttua lahjoitti autioituneita tiloja ja kartanoita sotilailleen ja aatelisille. Jos oikein muistan. Kuningatar Kristiinakin hutiloi valtion omaisuuden aatelisille. Mm. ranskalaissyntyiselle aateliselle Samson de la Mottelle lahjoitettiin (Catharinan pappa) Sääksmäen Lahisten kartano 2.1.1600 ja Samson yleni Ruotsin armeijassa kenraalimajuriksi.

*Samson meni naimisiin Brita Munck af Fulkilan kanssa, jonka isä Mikko Paavonpoika oli ollut Turun linnan ja läänin vouti - ja tuli mestatuksi Kaarlen toimesta. Kuninkaan mestausnäytöksiä oli Turun lisäksi Helsingissä ja Viipurissa. Ajatella, jos mestausnäytökset kuuluisivat vielä tämän päivän politiikkaan.

*Tämän Britan mummonpapanmummo oli ollut Kristina Tawast, syntynyt 1360. Hänen isänsä Olof oli Hämeenlinnan linnanherra.

 

Dorotea%20today%20%281%29-normal.jpg

* Ihana "esiäidin" nimi Dorotea von Essen af Zellie toi mieleeni kuvan kissanpojasta jolla on kaunis kauluri. Nimesin taulun "Doroteaksi...

*Mutta kun googlasin de la Motteja, tultiinkin arkaan aiheeseen. Ei kai vain Marie Antoinettelta timanttikorut huijanneet kreivi ja kreivitär de la Motte ole olleet Samsonin sukulaisia? Huh.  Kieli ulkona

*Sukuhaara Lovenbalk johtaa Tanskan kuninkaaseen, King Christoffer II, syntynyt 1276.

***