Suomalainen%20muinaishoroskooppi%20etuka

*BOOKY.fi

Uusi päivitys: Ajatella, joko siitä on vuosi kun tämän kirjan kanssa puuhastelu päättyi! Vieläkin mietin usein näitä luurankoja ja jättimäisiä otuksia, tekisi mieli lähteä Siperiaan niitä etsimään! :D

Kirjan eläimistöstä löytyi aika vähän keskustelua ja tietoa suomeksi, jouduin tekemään pari omavaltaista nimisuomennosta ja jopa yhden nimen keksin tykkänään omasta päästäni, mutta se suotakoon anteeksi horoskooppikirjan teossa - latinalaisten nimien käyttö olisi tehnyt tekstistä melkoisen työlästä luettavaa.

Vaikka teos onkin horoskooppi, on se samalla pienimuotoinen tutkielma menneen maailman eläimistöstä, pitkään biologiaa kuvittaneen henkilön silmin nähtynä. Harva horoskooppiteos on varmaan luokiteltu tietoteokseksi... - Kaikella kunnioituksella muinaisuutta kohtaan, tämän teoksen todellinen muinaisuus on vielä kaukana tulevaisuudessa, sillä se on tavallaan sivutuotos rakkaudestani muinoin eläneisiin ja jo keskuudestamme poistuneiden lajien tutkiskeluun.

Alla työvaiheita kirjaa kasattaessa:

Thylacosmilus%20s%C3%A4hk%C3%B6posti.jpg

Hk%C3%B6kartta%20Christopher%20Lee%20png

* Christopher Lee *

Kirjassa on kaksi esimerkkihenkilöä, J. Sibelius ja näyttelijä Christopher Lee. Sibelius ei ole siellä pelkästään musiikkinsa vuoksi, vaan koska hän on aina kiinnostanut minua itseäni enemmänkin persoonana. ... - Christopher Lee yksinkertaisesti siksi, että hän on yksi suurimmista suosikkinäyttelijöistäni.

 

taitettu%20aukeama%20toranguar%20blogiin

Homotherium latidens sai siis kirjassani epävirallisen nimen "Toranguar" vain siksi että en löytänyt sille tuon latinankielisen nimen lisäksi muuta nimeä ja kaksiosainen latinankielinen nimi olisi ollut epäkäytännöllinen. Mietin nimeä ja sen sopivuutta pitkään ja päädyin siis nimitykseen toranguar. Sanalla tora on useita merkityksiä maailman kielissä ja kaikki jotenkin sopivat tähän amerikkalaista smilodonia nopeampaan ja kevystrakenteisempaan eurooppalaiseen sapelikissapetoon. Toranguarin sapelihampaat olivat enemmän leikkaavat ja saksimaisen terävät takakaarteestaan. Ne sopivat paremminkin lihan silpomiseen, kun taas smilodonin poikkileikkaukseltaan pyöreämmät sapelihampaat puolestaan sopivat tukevaan. tukehduttavan kuristusotteeseen.

blogi%20mastodontti%20bulldoggikarhu%20t

"...Cuvieronius, Loxodonta africana, Palorchestes azael, Cocos nucifera..." "...Arctotherium angustidens, Tremarctos ornatus, Proborhyaena gigantea, Camellia sinensis..."

Eteläisellä pallonpuoliskoilla syntyneille on kirjassa oma lukunsa ja päivämääräkarttansa. Sillä silloin kun meillä on talvi, siellä on kesä. Eläinlajisto on siellä myös erilainen, mutta samankaltaisuutta löytyy silti huomattavissa määrin.

Kaikkein haastavin eläimistö oli eteläisen pallonpuoliskon edesmenneet pussieläimet, ja niistä erityisesti Palorchestes azael (engl. Ancient dancer, Ancien leaper). Sen luustonjäänteet eivät ole antaneet selvää kuvaa tutkijoille sen pään muodosta. On oletettu sen muistuttaneen tapiiria, toisaalta norsua, toisaalta myös maasian kärsämäinen kuono on ollut yksi näkemys. Sen ravintokin on arveltu kasvispitoiseksi. Mutta minulle tuli mielikuva hieman mäyrämäisestä tapiirista, jolla on valtavat kynnet ja hyvin pitkät raajat. Olisiko tämä otus ollut kuitenkin sellainen hunajakennoja puiden sisältä etsivä puuhastelija? Tai ehkä suurilla kynsillä on ollut tarkoitus raastaa kaarnaa tai termiittikekoja auki ja kaivaa luolia? Siksi se sai omassa näkemyksessäni mäyrämäisiä ja maasikamaisia piirteitä. Jotakin se on mielestäni kaivanut ja kovasti. Lisäksi se täyttäisi sellaisena hyvin yhden ekologisen lokeron suurien pussieläinten joukossa. Jättiläislaiskiainen keskittyi oletettavasti kasveihin, samoin jättiläisvompatiksi kutsuttu Diprodoton, sapelipussikissa ja proborhyaena (pussikarhu) keskittyivät lihansyöntiin. Kuka siis muu olisi tuhonnut mehiläisten hunajavarastot ja termiittikeot? .. kysyn vaan... 

 ... toivottavasti tekemäni löydöt menneestä maailmasta inspiroivat muita, vaikka itse istuisinkin äkkiä tyhjän päällä, tämä kirjaprojekti on omalta osaltani tullut päätökseensä. 

 

blogi%20vetovoimat.jpg

Yllä: taiton tarkistelua.

 

Mammutti%20villasarvikuono%20pieni.jpg

 

Horoskooppia englanniksi: http://animalhoroscope.vuodatus.net

***